Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma

9789127097407 - Kartonnage -
Begagnad

Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma
Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma - Thumb 1Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma - Thumb 2Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma - Thumb 3Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma - Thumb 4Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma - Thumb 5
 • Bokinformation
 • Titel Svärdet i stenen : Den kung som är och som ska komma 
 • Författare T. H. White 
 • Förlag Natur & Kultur 
 • ISBN-13 9789127097407 
 • Format Kartonnage 
 • Språk Svenska 
 • Utgivning 2003-08-14 
 • Upplaga
 • Sidor 780 
 • Storlek 230 x 170 x 55 mm 
 • Vikt 1063 g 
I lager
1 st.


Den första kompletta utgåvan på svenska

Fascinerad av Malorys Morte dÂ'Arthur började Terence Hanbury White berätta historien om kung Arthur och hans riddare på sitt eget sätt. 1938 utkom den första versionen av Svärdet i stenen. Den skrevs om och fogades samman med ytterligare tre romaner till den mäktiga tetralogi som utgavs 1958. Det är en märklig roman om hur en ung pojke, Arthur, fostras till man av den gamle trollkarlen Merlyn. Det är en fantasivärld, ihopfantiserad att existera på 1400-talet och nedskriven på 1900-talet. Sagans värld har trängt undan historiens. Det är Arthur som regerar i slutet av 1400-talet och inte Edvard av York. Rustningarna är från samma århundrade, men de sitter på riddarna av Runda Bordet. Drakar, trolldom och annat oknytt är i full verksamhet. Och här finns också den gamle vise Merlyn, som lever baklänges. Svärdet i stenen är en roman med mycket humor men också med stort allvar. T.H. White jämförde Arthursagan med AischylosÂ' Orestien.

Den femte och sista delen, Merlyns bok, påbörjades i slutet av 1940 och här kan man också ana syftet med hans stora romanbygge, att tjäna som ett motgift mot människans ständiga krigande. Författarens skräck inför det som hände i omvärlden växte till ursinne mot det släkte som förde krig och glorifierade det.
Översättning bok 1-4 Jadwiga P. Westrup, bok 5 Lena Karlin
(Seelig)
Den vise trollkarlen Merlyn har trots att han själv lever baklänges tagit till sin uppgift att fostra pojken Arthur till man. Hans metoder är ofta ovanliga och ibland blir det inte riktigt som han tänkt sig, som när han misslyckas med sina magiska formler eller av misstag blandar ihop sitt eget skägg med garnet när han sitter och stickar. Arthur, som är en nyfiken och renhjärtad pojke, anar inget om den ansvarsfyllda uppgift som Merlyn en dag ska överlämna till honom. Istället går han i Merlyns skola där han får träffa många osannilika varelser; som drakar, sogsna gammelgäddor, riddare och eremiter - möten som ska förbereda Arthur för den märkliga värld i vilken han en dag ska bli kung.

T.H. White berättar historien om kung Arthur och riddarna kring runda bordet på ett alldeles eget sätt. Det är en berättelse som innehåller både humor och mycket stort allvar, och som beskriver en pojkes väg från barndomens sorglöshet till vuxenlivets ansvar och vägval. Svärdet i stenen, som består av fem delar, räknas till de moderna klassikerna, lika fascinerande idag som 1938 då första delen kom ut i England.